2 Април - Светски ден на литературата за деца

Драги деца, оставете ги мобилните телефони, таблети и компјутери и земете книга во рака!
Читањето е супер моќ, а сите вие сте супер херои.
Денес се одбележува Светскиот ден на литературата за деца. Овој свечен ден започнал да се одбележува од 1967 година за да се промовира љубовта кон читањето кај децата и да се нагласи важноста на книгите.
На овој ден се одбележува и роденденот на Ханс Кристијан Андерсен, познат дански писател, автор на Грдото пајче, Девојчето со кибритчињата, Малата сирена.

Фејсбук